Som barn elskede jeg min fars skønne brød bagt på surdej, så det har været en stor del af min barndom. Jeg bager også altid mit eget ypperlige mega sure rugbrød på surdej – det er en 100 procent naturlig hævningsproces - modsat gær, der er meget eksplosiv, intens og unaturlig.
Og det smager så intenst og lækkert og er fyldt med mælkesyrebakterier lige til en fordøjelse i balance. Tvillingerne er allerede fans og spiser det (lige som jeg selv) med tandsmør.
Jeg håber, at du med denne opskrift kommer i gang med at bage rugbrød - du vil ikke fortryde det og det er både billigere samt sundere og lækrere (meget købe-rugbrød indeholder masser af hvede salt og gær).
Tidsforbrug:
Det tager to dage for surdejen at arbejde med mel og kerner.
Uden surdej/fra bunden: 3 dage at lave dit første surdejsbrød.
Med surdej: 20 min. + 24 timer (med hævning).
Sådan laver du din surdej:
Ingredienser surdej
3 dl grahamsmel
2 dl lunkent vand
Lad den stå på køkkenbordet til det begynder at boble og dufte dejlig surt.
Bland de to ingredienser og stil dejen i en overdækket (ikke tætsluttet) skål et lunt sted. Lad den stå et par dage, til der kommer små bobler. Kom lidt mere mel i dejen og lad den stå yderligere 1-2 dage, til det begynder at boble og dufte syrligt.
Nu har du din surdej, som kan holde i flere generationer. Hver gang du bager, tager du lidt fra til næste gang, kommer det i et glas med et lag salt ovenpå og stiller den i køleskabet.
Ingredienser rugbrødsdej
2 kg rugmel
1 kg knækkede rugkerner
100 g hele rugkerner
250 g hørfrø
500 g solsikkerkerner
250 g hakkede mandler/hasselnødder
100 g grahamsmel (gavner hæve processen, men kan sagtens undværes)
Ca. 3 l vand
3 spsk. fint havsalt
Bland din dejlige sure surdej med vand og halvdelen af rugmelet til en lind dej og stil den på køkkenbordet til næste dag.
Næste dag blander du resten af ingredienserne i.
Husk at tage fra til ny surdej!
Kom dejen i 2-3 forme, alt efter størrelse og lad stå 24 timer med vådt klæde over. Bare på køkkenbordet.
Bages i ovnen på ca. 150 grader i ca. 2 timer.