Her er den så - rugbrødsopskriften
Elsker du rugbrød? Jeg deler min passion fra barndommen for hjemmelavet surdejsrugbrød. Det er sundt, lækkert og enkelt at lave. Her får du opskriften!

Rugbrød

Jeg har altid elsket rugbrød. Rugbrød var en stor del af min barndom, og min far bagte det skønneste brød bagt på surdej. Jeg var ofte med, når der blev bagt, og der skulle smages på dejen. Og jeg syntes, at den smagte skønt.

Jeg bager altid rugbrød på surdej. Det giver det lækreste velsmagende og lettest fordøjelige brød med flest mulige tilgængelige næringsstoffer, og så holder det også bedre. Surdej er en 100 procent naturlig hævningsproces, modsat gær, der er meget eksplosiv, intens og unaturlig.

De brød, jeg laver er virkelig enkle at lave, selvom opskrifterne ser komplicerede ud. Når du først har gjort det til en rutine, tager det ikke meget mere end 10 minutter at lave, og det er jo ikke meget! Kom i gang, du vil ikke fortryde det – det er både billigere, sundere og lækrere.

Hvis du skal starte fra bunden, med at lave surdej, tager det tre dage at lave dit første surdejsbrød. Når du først har en surdej kørende, tager det 20 min. + 24 timer (med hævning).

 

Sådan laver du surdejen:

Bland de to ingredienser og stil dejen i en overdækket (ikke tætsluttet) skål et lunt sted. Lad den stå et par dage, til der kommer små bobler. Kom lidt mere mel i dejen og lad den stå yderligere 1-2 dage, til det begynder at boble og dufte syrligt.

Nu har du din surdej, som kan holde i flere generationer. Hver gang du bager, tager du lidt fra til næste gang, kommer det i et glas med et lag salt ovenpå og stiller den i køleskabet.

 

Surdejen

3 dl grahamsmel

2 dl lunkent vand

 

Selve rugbrødsdejen

2 kg rugmel

1 kg knækkede rugkerner

100 g hele rugkerner

250 g hørfrø

500 g solsikkerkerner

250 g hakkede mandler/hasselnødder

100 g grahamsmel (gavner hæve processen, men kan sagtens undværes)

2,2 l koldt vand

8 dl kogende vand

3 spsk. fint havsalt

 

Bland din dejlige sure surdej med vand og dernæst alle de andre ingredienser.

Kom dejen i 2-3 forme, alt efter størrelse og lad stå 24 timer med vådt klæde over. Bare på køkkenbordet.

Bag i ovnen på ca 150 grader i ca 2 timer.