Har du problemer med fordøjelsen, så læs med her:
Ida Hjorth fremhæver aloe vera's sundhedsfordele fra Ayurveda. Med vitaminer, enzymer og aminosyrer styrker den tarmfloraen. Kostvalg er afgørende for velvære og forebyggelse af tarmsygdomme. Kontakt Louise Bruun for rådgivning.

Kære alle læsere

Håber at I har haft en dejlig jul og et skønt nytår!

Ønsker jer alt det bedste i året der følger!

Jeg har det sidste stykke tid, haft en fantastisk praktikant Nisha Riis-Jensen, inde fra "Ernæring og Sundhed, Metropol i København". Og hun har skrevet dette om aloe vera og dets helende kræfter! Læs med her:

"Mange mennesker i Danmark lider af ondt i maven og ifølge statistikkerne lyder tallet på omtrent 1 million danskere – jeg gentager lige her, altså I hel million danskere! Wow…det er dog absolut intet mindre end uacceptabelt, at affinde sig med en sådan tilværelse præget af ubehag og begrænsning, så det må vi sørge for, at gøre noget ved lige nu og her.  Jeg vil komme med en god håndfuld viden og sørge for, at hjælpe dig godt på vej i denne healingsproces - for du har helt bestemt fortjent, at ha’ det godt og føle, at dit indre afspejler dit ydre og, at du er i balance med dig selv <3

Der findes jo mange forskellige typer af ondt i maven og masser af forskellige symptomer på mavesmerter samt kroniske tarmlidelser såsom: Irritabel Bowel Desiease (IBS), Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa. Disse 3 sygdomme varierer i deres histologi og patologi, men zoomer vi ind og ser nærmere på Colitis ulcerosa, så er den fx kendetegnet ved, at være en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, der kan ramme hele tyktarmen og medføre aktive sygdomsudbrud med sårdannelse af tarmslimhinden. Det er endnu ikke entydigt blevet klarlagt, hvad årsagsoprindelsen (ætiologien) er, men den fremherskende teori lyder på, at en hidtil ukendt bakterie/virus får immunforsvaret til at danne antistoffer imod tarmslimhindens celler. Denne betændte tilstand resulterer i fysiske smerter, psykisk ubehag, slimdannelse og blodig diarre m.m. Desværre har inflammationen også vist sig, at kunne resultere i en sammenhæng til andre af kroppens organer og påvirke funktionen. Ja, det lyder hverken særligt rart eller spor tiltalende! Men gode nyheder er på vej – hvis man i forvejen spiser 80/20 plantebaseret, økologisk og lækker farverig samt næringsrig mad sprængfyldt med alskens vitaminer, mineraler og antioxidanter ligesom Louise Bruun samt følger hendes smukke principper om intelligent mad (kostfibre, sunde fedtsyrer og lette proteiner), så vil man være i stand til, at reducere nogle af disse symptomer og forbedre sit almene velvære. Vær derfor stærk og ta’ ansvar for din egen sundhed!

Aloe vera plantens historie og sundhedsmæssige egenskaber

Aloe vera er en fantastisk naturlig healende plante med rødder i det ældgamle, traditionelle, indiske naturmedicinske univers, også kaldet for Ayurveda.

 Ayur betyder ”liv” og veda betyder ”vidensskab” = livsvidenskab.

Det handler netop om, at bringe kroppen tilbage i en tilstand af balance, så den kan heale sig selv – det selvhelbredende menneske, som Louise Bruun både praktiserer personligt samt underviser så passioneret i. Denne livsvidenskab består derfor af en holistisk og helhedsorienteret tilgang, som forsøger at rumme det hele menneske i forhold til behandlingsform og med hensynstagen til både krop, sjæl og sind. Der er fokus på, at arbejde præventivt med at forebygge allerede opstået sygdom samt behandle de symptomer, man måtte lide af givet sin sygdom.  Ved at leve så naturligt som muligt og i overensstemmelse med naturens kredsløb, så vil man potentielt kunne opnå et mere balanceret state of mind, som kan påvirke det psykosomatiske aspekt, som endnu er en svær størrelse helt, at kunne afdække rent videnskabeligt. Om ikke andet så vil det, at indtage levende mad bestående af de helt rigtige byggesten uden tvivl være med til, at bygge vores skønne organisme op, gøre den stærk og rask, fit for fight og klar på en masse udfordringer J

På trods af mange spekulationer om, hvorvidt aloe vera rent faktisk har healende egenskaber i forhold til evnen til at afhjælpe ubehagelige symptomer på de kroniske tarmlidelser, så har planten derfor været genstand for flere forskningsstudier. En britisk undersøgelse tyder bl.a. på, at aloe vera gel og juice kan have en virksom effekt på reducering af inflammation i tarmen. Vær dog opmærksom på, hvor meget … står deklareret på varen.

Nedenfor kan du læse nærmere om det ernæringsmæssige indhold samt den biokemiske påvirkning aloe vera planten har på kroppen - bl.a. består den af 75 potentielle aktive komponenter:

Vitaminer: Beta-caroten som er forstadiet for vitamin A, C og E som er antioxidanter og derfor modvirker oxidativ stress i kroppen. B12 vitamin, folinsyre og cholin som bl.a. anvendes i muskelkontraktionsprocessen.

8 enzymer: aliiase, alkaline phosphatase, amylase, bradykinase, carboxypeptidase, catalase, cellulase, lipase og perioxidase, som alle reducerer inflammation. 

Mineraler: calcium, chrom, kobber, selen, magnesium, mangan, kalium, sodium og zink, der generelt set er essentielle for funktionen af forskellige enzymprocesser metabolisk set.

Sukker: mono- samt polysakkarider henholdsvis glucose og fruktose samt kostfiber. Men særligt alprogen, som er et glycoprotein dvs. et protein indeholdende kulhydratkæder af sukkermolekyler bundet til specifikke aminosyrer har vist sig, at have anti- allergiske og -inflammatoriske egenskaber.

Laxidativt: fx Aloin og emodin er både smertelindrende, antibakterielt og antiviralt.

4 fedtsyrer: HCL cholesterol, campesterol, B-sisterol og lupeol, der er antiseptisk, medvirker til normaliseret blodlidpidprofil og reducerer fordøjelsesbesvær.

Hormoner: Auxins og gibberellin hjælper sårhealing og har antiinflammatoriske egenskaber.

Protein: indeholder 20 ud af 22 aminosyrer samt 7 ud af 8 essentielle aminosyrer fx salicylic acid med antibakterielle egenskaber, saponin som udgør 3% af gelen og har rensende effekt samt lingin, som forstærker de øvrige ingrediensers optag i tarmen.

 De sidste ord med på vejen

Opsummerende er det vigtigt, at bibeholde og styrke ens tarm(flora) i forhold til, at den skal kunne optage en masse gode næringsstoffer, der skal indgå i mange processer rundt omkring i din krop. Din kost og dine fødevarevalg har således en enorm potentiel betydning for patogenesen altså mekanismerne i sygdomsprocessen vedrørende de førnævnte typer af inflammatoriske tarmsygdomme. Dette vil med andre ord sige, at det er utroligt vigtigt, at tænke over, hvad, hvor meget, hvordan og hvornår vi indtager mad hele livet igennem. Det er ikke for sent, at starte med din livsstilsændring – vejen mod et sundere helbred er gennem din tarm, hvilket er en medvirkende komponent af meget afgørende betydning for, at skabe en bedre fordøjelse og derfor også et bedre humør og et øget velvære.

 Og hvem vil ikke bare gerne være sund og glad..? Forestil dig for dit indre øje, at tage en dyb indånding og føle dig helt og absolut veltilpas i din egen krop – at dit sind harmonerer med din skønne krop.

 Ønsker du derfor hjælp til, at realisere dit nytårsforsæt for et endnu stærkere helbred og en endnu sundere fordøjelse ved, at skabe de bedste betingelser for dig selv, så smid en mail til Louise – gør nu noget godt for dig selv for én gang skyld, dette er starten på dit nye eventyr!