13. december Glædelig Luciadag
Safranboller: Skønne, sunde og sprøde boller med safran, økologisk gær og en masse sunde ingredienser. Perfekte til Luciadag og god for fordøjelsen. Bag dem selv!

Måske så du forleden min teaser om, at jeg ville markere Luciadag med at bage et gult hørfrøbrød… Det løfte er i mellem tiden blevet transformeret til nogen super dejlige boller - men naturligvis kan dejen også anvendes til et brød – og det færdige bagværk er velegnet til nedfrysning.

I forhold til mel har jeg primært brugt ø landshvede, som er en gammel kornsort med mere smag og et højere proteinindhold end almindelig hvede, men bollerne indeholder også grahamsmel. Og så er der en masse andre lækre ingredienser i, som samtidig indeholder mange fibre og mineraler.

Og så er det jo Luciadag, så derfor indeholder bollerne safran, som er verdens dyreste krydderi - men jo også et helt fantastisk krydderi fyldt med den vildeste aroma, smag og farve – med andre ord 100 % kærlighed til sanserne. I det gamle Kina, brugte man safran til at styrke øjnene og slimhinderne!

Jeg er optaget af, at der ikke er noget mad, der er forbudt eller farligt - naturligvis forudsat, at du ikke har allergi/intolerance. Du vælger selv og alt med måde - jeg spiser på ingen måde brød hver dag, men en gang imellem elsker jeg det helt vildt.

For det mest optimale resultat boller anbefaler jeg varmt, at du laver dejen 24 timer i forvejen. Men i en snæver vending kan aftenen inden også gøre det. Når dejen får lov at hvile længe med det økologiske gær (meget lidt) går gæren i forbindelse med melet og danner en masse enzymer og mælkesyrebakterier, der er gode for din fordøjelse. Lidt samme princip som hvis du bage med surdej... Ikke helt så godt, men derhen ad!

Opskriften får du her - god bagelyst og glædelig Luciadag!

PSSST: Min anbefaling er, at bollerne nydes med et lag økologisk tandsmør. Den fine brødkurv er fra Tine K.

Ingredienser:

1 liter vand

3 spsk. salt

5 g økologisk gær

1 spsk. honning

1/2 tsk. safran (opløses i 1 tsk. varmt vand)

500 g ø landshvede

200 g solsikkekerner

200 g hørfrø

150 g hasselnødder - grofthakket

200 g grahams-/fuldkornsmel (boghvede, ris- eller rugmel)

200 g kogte korn

Dagen/aftenen inden:

Tag en stor skål og kom vand, salt, gær og honing i og lad det opløse sig. “Opløs” også safran (i varmt vand) og tilsæt det. Flere spiseskefulde salt lyder måske af meget, men det passer godt nok og der er ikke noget værre end usaltet brød!

Kom solsikkerkerner, hørfrø og hasselnødderne samt ø landshvedemelet i – rør godt rundt i skålen. Jo grundigere, jo bedre. Lad det stå til næste dag. Det gode herved er, at gæren får lov at arbejde, og derudover trækker frøene vandet til sig, og danner en plantesaft, der er fantastisk for tarmsystemet!


Næste morgen:

Hæld de kogte korn (quinoa, hirse eller boghvede) i og rør resten af melet blandet med grahams-/fuldkornsmel i dejen. Dejen skal være se jog klistret, så du skal ikke ælte med hænderne. Rør grundigt i dejen, det er lidt hårdt, men betragt det som en god træning.

Tag så en bageplade med (svanemærket) bagepapir og sæt “klatboller” herpå.

Kom dem i en kold ovn på 180 grader I ca. 50 minutter.

Tip: 
Hvis du har lidt mælkekefir, er det velegnet til dejen. Du kan også erstatte de kogte korn helt/delvis med en rest grød (tilsvarende mængde).