12. december Jeg ELSKER the
Jeg ELSKER urtethe! Gyldenris er en af mine favoritter. Den er udrensende, vanddrivende og bakteriehæmmende. Prøv at lave en kande gyldenris the i en uge og mærk forskellen.
12. december Jeg ELSKER the - Louise Bruun

Jeg ELSKER the – og når jeg snakker om “the”, er det typisk urte the, som er et afkog af en eller flere forskellige slags urter (eller grøn the og matcha). Det er de varianter, som jeg personligt drikker. Urtethe kan være den rene urt (det synes jeg bedst om med tanke på, at det er så fascinerende, at den enkelte urt har sine egne gavnlige funktioner for kroppen) eller det kan være en blanding af forskellige urter. Urterne kan købes tørrede hos en helsekost eller i kvalificeret webshop. Friske urter plukket i din have eller dyrket på din altan i sæson kan naturligvis også bruges!

Urter har altid spillet en central rolle i vores liv. Kulturer verden over har benyttet urter gennem årtusinder mod alle lidelser som medicin. De tidligste optegnelser om urtemedicin stammer fra Kina, fra omkring 2500 f.Kr., og nævner over 700 urtemidler, hvoraf mange stadig er populære i dag.

I dagens julekalender sætter jeg fokus på gyldenris. Den har en gavnlig udrensende effekt på nyrerne og siges at være særlig virksom mod blæreproblemer. Og så er den stærkt vanddrivende, bakteriehæmmende og svampedræbende. 

Lav en kande gyldenris the fra morgenstunden, som du drikker i løbet af dagen. Smagen af gyldenris er let sødlig og den kan drikkes både varm, lunken og kold. Drik en kande urte the/gyldenris hver dag i en uges tid. 

Tilberedning:

Hæld 1-1,5 liter kogende vand over 2-3 spsk. gyldenris og lad afkoget trække i minimum 15 minutter, men meget gerne længere.

Se flere urter/theer her